Boomkwekerijmuseum blij met resultaat inzameldag

Zaterdag 22 april hield het Boomkwekerijmuseum zijn jaarlijkse Innamedag. Op deze dag kunnen objecten, geschriften, gereedschappen etc. worden ingeleverd. Een hoogtepunt dit jaar vormden drie op het eerste gezicht 'waardeloze' schriften. Het zijn door muizen aangevreten en ook anderszins door de tijd aangetaste cahiers, waarin verkochte kwekerijproducten zijn genoteerd. Rien van Tol bracht ze - hij vond ze tussen oude spullen van zijn vader. De schriften dateren van eind 19e en begin 20e eeuw en werden gebruikt door Van Tols groot- of overgrootvader.

Collectiebeheerder Gé Vaartjes is enthousiast over deze schenking: "We hebben niet veel verkoopgegevens uit het tweede deel van de negentiende eeuw en deze verkoopschriften bevatten waardevolle feiten. Alle belangrijke kwekers van toen vinden we erin terug en ook het indertijd gangbare sortiment met de prijzen. Verder laten de schriftjes zien dat er begin vorige eeuw nog volop vruchten verhandeld werden. Het mag een klein wonder heten dat ze bewaard gebleven zijn; menigeen zou deze flink beschadigde  schriften weggegooid hebben. Fijn, dat Rien van Tol aan het Boomkwekerijmuseum heeft gedacht!"

Naast bovengenoemde inkoopboekjes ontving het museum o.a. facturen, plantenboeken en een Leidsche Almanak van begin 1900 met een vermelding van de Boskoopse Kermis.

Het Boomkwekerijmuseum is dankbaar voor de bereidheid van de Boskoper te zoeken op zolder en in de schuur naar voor het museum waardevolle stukken. Volgend jaar is er opnieuw een Innamedag, maar als u niet zo lang wilt of kunt wachten, dan kunt u ons ook eerder relevante spullen brengen.