'Een groene apotheek' bij Boomkwekerijmuseum

Het Boomkwekerijmuseum in Boskoop toont van 4 mei tot en met 23 september de tijdelijke expositie 'Een groene apotheek, geneeskracht uit boom en plant', een onderwerp dat prima aansluit bij de groeiende belangstelling voor natuurlijke producten. 

Men kan onder andere kennismaken met een aantal medicinale bomen en planten zoals arnica, zoethout, echinacea, taxus en wilg. U krijgt op aanschouwelijke wijze informatie over fytotherapie en homeopathie, op een interactieve manier kunt u uw kennis van geneeskrachtige gewassen testen en u ziet welke planten helend werken op bepaalde delen van het lichaam.

Er is aandacht voor de uit India afkomstige ideeën over de relatie tussen de kleuren van chakra's en die van planten. De meer westers georiënteerde Signatuurleer leidt de genezende werking af uit de uiterlijke kenmerken van een plant. Interessant is de geschiedenis van het in Boskoop geboren 'Boertje van Reeuwijk', begin 20e eeuw een beroemde alternatieve genezer. Een paar van zijn recepten met de ingrediënten  geven een aardig beeld van zijn opvattingen.

Natuurlijk is ook aan de kinderen gedacht: er is een speurtocht in en om het museum en in de expositieruimte worden ze op verschillende manieren betrokken bij het onderwerp.