Passie voor Plant

Passie voor Plant

 

From Boskoop Salixkwekerij Bontekoe 013.JPG

Han van der Hooning van Salixkwekerij Bontekoe over de Salix integra ‘Flamingo’

,,Dit is een eigen soort, een Japanse sierwilg. De naam ‘Flamingo’ hebben we zelf bedacht. Een opvallende boompje met roze gekleurd jong blad, net zo roze als een flamingo. Die staat dan ook op ons etiket. De plant kleurt van begin mei tot begin september, we combineren hem met een roze pot, dat staat echt fantastisch. We hebben hem als compacte plant en ook opgaand tot zo’n 1.70 meter.

Natuurlijk hebben we ook onze andere Salixsoorten, met katjes, zoals de Salix arbuscula en de Salix repens ‘Iona’. Geweldig voor arrangementen, zoals paasmandjes, als aankondiging van het voorjaar. Straks landelijk te koop bij Intratuin. Ik vind het zelf ook heel leuk, het geeft echt een voorjaarsgevoel.”

 

 

Piet Smits PASSIE VOOR PLANT.JPG

Piet Smits jr. van Buxuskwekerij Piet Smits B.V. (Piet Buxus) over zijn Buxus microphylla ‘Faulkner’

,,Ik ben trots op deze buxus. Het is een hele sterke plant met een mooi glanzende bladkleur. Ik kweek hem in bolvorm, struik en hegvorm. Aan wie ik lever? Particulieren, groothandel en hoveniers. Deze heggetjes staan bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik heb hier 4 hectare buxus, zo’n 10 verschillende soorten: van bodembedekkers tot opgaande planten. Het is een familiebedrijf, mijn vader Piet senior is ermee begonnen. Ik ben de tweede generatie. Of er ook een derde generatie in het bedrijf komt? Nog niet bekend, mijn dochter en zoon - die overigens ook Piet heet - zitten nu nog op de basisschool.”

 

 

Ilex-kweker Emiel de Jong over zijn Ilex verticillata ‘Oudijk’s Orange’

,,Ik heb zeven soorten Ilex, waaronder deze ‘Oudijk’s Orange’. Ik ben trots op deze plant omdat hij zo’n mooie warme kleur heeft. Ook is hij superlang houdbaar op de vaas, we gebruiken hem voor de snij. Ik ben opgegroeid met Ilex, mijn vader is er mee begonnen. We hebben hier 13,5 hectare en ontwikkelen zelf nieuwe soorten. Meestal hebben kwekers alleen de rode Ilex, maar wij hebben ook roze, geel en oranje. De drukste periode op mijn kwekerij is van september tot en met december, als we de Ilex-takken oogsten en klaar maken voor de handel. Op mijn bedrijf heb ik ook een tuinplantenwinkel.”

 

 

Janwillem Bakhuyzen van Kwekerij Janwillem Bakhuyzen over zijn Skimmia japonica ‘Rubesta’

 ,,Ik vind dit een heel mooie plant. Hij is door veredeling ontstaan: diep rood, mooi compact en vroege bloei. Hij heeft sterke wortels en is niet gevoelig voor ongedierte. Ik heb hem zelf ook thuis staan, in pot op het terras en binnen op tafel. Mensen denken dat een Skimmia alleen een buitenplant is, maar de kleine plantjes kun je heel leuk gebruiken in een herfststuk. Trots ben ik ook op mijn eigen soort ‘Antarctica’, die is minder uitbundig, maar wel extra winterhard. Als ik op wintersport ga, neem ik altijd een aantal plantjes mee om weg te geven.”

 

 

Frank Stolwijk, van Stolwijk Plants over zijn Hydrangea panniculata Little Lime

,,Dit is een pluimhortensia, maar dan compact en laag. Heel rijkbloeiend met mooie volle bloemen. Het is ook een heel sterke plant, een echt krachtpatsertje.  De plant heeft witte bloemvormen die geleidelijk veranderen naar roze. Als die roze puntjes er doorheen beginnen te schemeren, vind ik ‘m op zijn mooist. Voor ons is het een goede toevoeging in het assortiment. Er wordt ook heel leuk op gereageerd, de consumenten vinden dit ook een heel mooie plant.”

Rian Laban, van J.A. Laban over zijn Euonymus japonicus Microphyllus

,,Deze plant is heel geschikt voor lage haagjes, zoals bij borderafscheidingen. Een heel mooie, opgaande plant, waar ik veel van verwacht. Echt topkwaliteit, want het begint al bij eersteklas stek. Het uitgangsmateriaal moet perfect zijn en daarna zorg je dat de omstandigheden ook zo perfect mogelijk zijn, qua bemesting, snoeien en verpotten. De beste verzorging voor de beste plant!”

 

Johan Stolwijk, van Joh. Stolwijk en Zn over zijn Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’

,,Ik vind dit een schitterende plant, echt heel bijzonder. Mensen zeggen ook dat ze zoiets nog nooit hebben gezien. Het is een echte blikvanger, met verschillende kleuren blad, ook in roze. Deze Cercis is een middelgrote boom die 3 tot 5 meter hoog kan worden. Toch hoef je er geen megagrote tuin voor te hebben, hij is goed te snoeien. Ook heeft hij  weinig zorg nodig. Op vakbeurs Plantarium 2019 heeft hij de Persprijs voor beste tuinplant gewonnen"

 

 

Wouter den Hollander, van Kolster BV over zijn Hydrangea macrophylla Magical 'Green Delight'

,,Een heel mooie hortensia, deze Green Delight. Groen bloemblad met een klein roze hartje. Prachtig in alle stadia van verkleuring. Bij Kolster hebben we al zo’n 200 variëteiten in hortensia ontwikkeld, maar deze hadden we nog niet. Hij is ook meteen in de prijzen gevallen. Bij de verkiezing Beste Nieuwigheid  Plantarium 2019 heeft onze  hortensia een bronzen medaille gekregen.”

Dorien van Zoest, van Clematiskwekerij J. van Zoest over haar Clematis Little Lemons

,,Het bijzondere aan deze clematis is dat het geen klimplant is, hij blijft compact en laag. Ook is hij heel verrassend: er zitten zaadpluisjes in, knopjes, bloemetjes en vruchtjes tegelijk. Onze plant is Beste Nieuwigheid Plantarium 2019 geworden, daar ben ik heel trots op. Bij ons bedrijf ontwikkelen we nieuwe soorten door kruising, onze Little Lemons is in 5 jaar ontstaan. Zelf vind ik het erg leuk om hem op te hangen, als ‘hanging basket’, maar bij mijn ouders staat hij op de tuintafel. Het kan allebei.”