Passie voor Plant

Passie voor Plant

 

Passie voor Plant Alex Schoemaker .JPG

Alex Schoemaker van Living Creations in Boskoop over de Hydrangea paniculata Living Pinky Promise:

,,We zijn hier bij de showtuinen op mijn bedrijf. Hier stellen de hortensia’s zich voor. De Pinky Promise, waar we nu bij staan, vind ik heel mooi, ik ben trots op de roze kleuren. Alle pluimhortensia’s zijn van zichzelf wit, maar sommige verkleuren naar roze. Sterke planten, waar je een leven lang plezier van hebt. Ik heb ook een hortensia in pot meegenomen, een witte Living Sugar Rush. Eenmaal in pot krijgen onze hortensia’s een eigen mini-magazine, waarin ze over zichzelf vertellen. Dat persoonlijke vind ik leuk, want het zijn echt onze planten. Wij hebben ze zelf ontwikkeld, uit eigen veredeling. Dat creëren van nieuwe planten, dat is zó mooi. Het mooiste wat er is. Wil je meer zien? Onze planten staan ook op Instagram: living.creations”

 

Erik Spek Passie voor Plant.JPG

Erik Spek van Jan Spek Rozen in Boskoop over de ‘Pride of Jane’ collectie

,,Trots ben ik op deze serie snijrozen in oud-Engelse sfeer, de bloemen in ‘cupshape’, heel geliefd in romantische trouwboeketten. Het zijn exclusieve rozen, die door heel Europa worden verkocht. De ‘Pride of Jane’ collectie is een eerbetoon aan de Engelse schrijfster Jane Austen, bekend van boeken als Pride and Prejudice, Mansfield Park, Emma en Sense and Sensibility. In samenwerking met de Jane Austen Society.nl hebben wij een aantal rozen ontwikkeld met gelijksoortige eigenschappen en deze genoemd naar boeken of karakters van Jane. Zij vinden het hartstikke leuk dat de schrijfster op deze manier wordt geëerd en wij vinden het hartstikke leuk om een speciale rozenlijn te ontwikkelen. “

 

 

RIK WOGNUM 001.JPG

Rik Wognum van Hoogeveen Plants in Hazerswoude/Boskoop over de Fargesia rufa

,,Deze bamboeplant vind ik een topproduct. Hij maakt deel uit van ons Elegrass label met grassen en bamboe. De planten zijn overal te koop in de tuincentra. Mijn werk is zorgen dat het logistieke proces rond de planten goed verloopt.

De Fargesia heb ik zelf op mijn dakterras. Hij staat bij de loungeset, in een mooie witte plantenbak. Zo’n bamboe zorgt voor een bepaalde sfeer: een beetje mediterraan. De stijl van Ibiza, zeg maar. Bamboe en grassen zijn hele actuele planten, ze zijn supersterk en goed klimaatbestendig. Deze Fargesia is winterhard, niet-woekerend en prima bestand tegen hitte, wind en nattigheid. Ik kan hem iedereen aanbevelen.“

 

 

 

 

 

 

 

 

Passie voor Plant Sandra Steenwijk 001.JPG

Sandra Steenwijk van Streng Growers in Boskoop over de Passiflora ‘Carnaval’

,,Trots ben ik op deze Passiflora, oftewel passiebloem. Het is een unieke plant met bloemen in drie verschillende kleuren. Het is altijd weer een verrassing als er een knop open gaat: wordt het wit, blauw of paars? De Passiflora ‘Carnaval’ is onze eigen plant, we hebben hem zelf ontwikkeld en de naam bedacht. Hoe we erop gekomen zijn? Het is een kleurrijke plant, een feestje in je tuin.  Een knipoog naar de carnavalsfeesten!  Zelf heb ik hem ook in de tuin. Hij is winterhard en de hele zomer heb je er plezier van.

Met ons bedrijf zijn we ook gespecialiseerd in fruitboompjes,  op stam en als plant. Van aardbeien, frambozen, appels, peren en pruimen tot druiven, kersen, vijgen en kiwi’s. De eetbare tuin is enorm populair.”

 

 

 From Boskoop Sander de Jong L.JPG

Sander de Jong van Colour Your Garden in Boskoop over de Salvia ‘Salute White’

,,Deze Salvia is één van mijn vaste planten, ik heb een groot assortiment van dit soort tuinplanten. Ik vind deze zelf heel leuk omdat hij bij-vriendelijk is en ook vlinders aantrekt. Een winterharde plant, die de hele zomer bloeit. Ik verkoop ‘m in gekleurde potjes, met een leuk etiket, mensen worden er meteen vrolijk van. De plant is dus niet alleen bij- en vlindervriendelijk, maar ook mensvriendelijk, haha.

Als kweker heb ik een heel bijzonder seizoen, door de coronacrisis. Het raarste seizoen ooit, mag ik wel zeggen. Doordat veel orders uit het buitenland werden gecanceld, heb ik mijn kwekerij een tijdlang opengesteld voor het publiek. Normaal verkopen we niet aan particulieren, maar alleen aan de zakelijke markt. Maar het ging heel goed: mensen kwamen massaal plantjes kopen en gelukkig is ook de export weer op gang gekomen. Het contact met de consumenten  was trouwens erg leuk en nuttig, want ik hoorde meteen wat mensen leuk vinden en waar ze naar op zoek zijn. Dat heeft mij ook weer geïnspireerd.”

 

 

FROM  BOSKOOP Herman Geers 011.JPG

Herman Geers van Herman Geers dwerg & miniatuurplanten in Boskoop over de Larix desidua ‘Krejci’

,,Deze plant is heel eigenwijs, dat vind ik leuk, ik ben zelf ook eigenwijs. Een heel  bijzondere bonsai, want hij groeit horizontaal en kan zijn takken haaks op elkaar laten groeien. Het is een inheemse conifeer, die voorkomt in West –Europa. De plant komt oorspronkelijk uit Tsjechië, waar hij is ontstaan uit de wortelopslag van een omgezaagde boom. Iemand heeft die plant gevonden en is hem gaan vermeerderen.

Het is een zeer langzaam groeiende conifeer, die zomergroen en winterkaal is. Ik vind het mooi dat hij zo sierlijk is en dat hij zijn ogen, dat zijn de eindknoppen, in bolletjes draagt. Hij groeit heel langzaam: voor een conifeer van enige afmetingen ben je al gauw zo’n 250 jaar verder, maar daardoor is hij heel geschikt voor kleine tuinen.

Mensen zijn trouwens van harte welkom om de planten zelf te komen bekijken,  op onze kwekerij.”   

 

                                       

From Boskoop Salixkwekerij Bontekoe 013.JPG

Han van der Hooning van Salixkwekerij Bontekoe over de Salix integra ‘Flamingo’

,,Dit is een eigen soort, een Japanse sierwilg. De naam ‘Flamingo’ hebben we zelf bedacht. Een opvallende boompje met roze gekleurd jong blad, net zo roze als een flamingo. Die staat dan ook op ons etiket. De plant kleurt van begin mei tot begin september, we combineren hem met een roze pot, dat staat echt fantastisch. We hebben hem als compacte plant en ook opgaand tot zo’n 1.70 meter.

Natuurlijk hebben we ook onze andere Salixsoorten, met katjes, zoals de Salix arbuscula en de Salix repens ‘Iona’. Geweldig voor arrangementen, zoals paasmandjes, als aankondiging van het voorjaar. Straks landelijk te koop bij Intratuin. Ik vind het zelf ook heel leuk, het geeft echt een voorjaarsgevoel.”

 

 

Piet Smits PASSIE VOOR PLANT.JPG

Piet Smits jr. van Buxuskwekerij Piet Smits B.V. (Piet Buxus) over zijn Buxus microphylla ‘Faulkner’

,,Ik ben trots op deze buxus. Het is een hele sterke plant met een mooi glanzende bladkleur. Ik kweek hem in bolvorm, struik en hegvorm. Aan wie ik lever? Particulieren, groothandel en hoveniers. Deze heggetjes staan bijvoorbeeld bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Ik heb hier 4 hectare buxus, zo’n 10 verschillende soorten: van bodembedekkers tot opgaande planten. Het is een familiebedrijf, mijn vader Piet senior is ermee begonnen. Ik ben de tweede generatie. Of er ook een derde generatie in het bedrijf komt? Nog niet bekend, mijn dochter en zoon - die overigens ook Piet heet - zitten nu nog op de basisschool.”

 

 

Ilex-kweker Emiel de Jong over zijn Ilex verticillata ‘Oudijk’s Orange’

,,Ik heb zeven soorten Ilex, waaronder deze ‘Oudijk’s Orange’. Ik ben trots op deze plant omdat hij zo’n mooie warme kleur heeft. Ook is hij superlang houdbaar op de vaas, we gebruiken hem voor de snij. Ik ben opgegroeid met Ilex, mijn vader is er mee begonnen. We hebben hier 13,5 hectare en ontwikkelen zelf nieuwe soorten. Meestal hebben kwekers alleen de rode Ilex, maar wij hebben ook roze, geel en oranje. De drukste periode op mijn kwekerij is van september tot en met december, als we de Ilex-takken oogsten en klaar maken voor de handel. Op mijn bedrijf heb ik ook een tuinplantenwinkel.”

 

 

Janwillem Bakhuyzen van Kwekerij Janwillem Bakhuyzen over zijn Skimmia japonica ‘Rubesta’

 ,,Ik vind dit een heel mooie plant. Hij is door veredeling ontstaan: diep rood, mooi compact en vroege bloei. Hij heeft sterke wortels en is niet gevoelig voor ongedierte. Ik heb hem zelf ook thuis staan, in pot op het terras en binnen op tafel. Mensen denken dat een Skimmia alleen een buitenplant is, maar de kleine plantjes kun je heel leuk gebruiken in een herfststuk. Trots ben ik ook op mijn eigen soort ‘Antarctica’, die is minder uitbundig, maar wel extra winterhard. Als ik op wintersport ga, neem ik altijd een aantal plantjes mee om weg te geven.”

 

 

Frank Stolwijk, van Stolwijk Plants over zijn Hydrangea panniculata Little Lime

,,Dit is een pluimhortensia, maar dan compact en laag. Heel rijkbloeiend met mooie volle bloemen. Het is ook een heel sterke plant, een echt krachtpatsertje.  De plant heeft witte bloemvormen die geleidelijk veranderen naar roze. Als die roze puntjes er doorheen beginnen te schemeren, vind ik ‘m op zijn mooist. Voor ons is het een goede toevoeging in het assortiment. Er wordt ook heel leuk op gereageerd, de consumenten vinden dit ook een heel mooie plant.”

Rian Laban, van J.A. Laban over zijn Euonymus japonicus Microphyllus

,,Deze plant is heel geschikt voor lage haagjes, zoals bij borderafscheidingen. Een heel mooie, opgaande plant, waar ik veel van verwacht. Echt topkwaliteit, want het begint al bij eersteklas stek. Het uitgangsmateriaal moet perfect zijn en daarna zorg je dat de omstandigheden ook zo perfect mogelijk zijn, qua bemesting, snoeien en verpotten. De beste verzorging voor de beste plant!”

 

Johan Stolwijk, van Joh. Stolwijk en Zn over zijn Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’

,,Ik vind dit een schitterende plant, echt heel bijzonder. Mensen zeggen ook dat ze zoiets nog nooit hebben gezien. Het is een echte blikvanger, met verschillende kleuren blad, ook in roze. Deze Cercis is een middelgrote boom die 3 tot 5 meter hoog kan worden. Toch hoef je er geen megagrote tuin voor te hebben, hij is goed te snoeien. Ook heeft hij  weinig zorg nodig. Op vakbeurs Plantarium 2019 heeft hij de Persprijs voor beste tuinplant gewonnen"

 

 

Wouter den Hollander, van Kolster BV over zijn Hydrangea macrophylla Magical 'Green Delight'

,,Een heel mooie hortensia, deze Green Delight. Groen bloemblad met een klein roze hartje. Prachtig in alle stadia van verkleuring. Bij Kolster hebben we al zo’n 200 variëteiten in hortensia ontwikkeld, maar deze hadden we nog niet. Hij is ook meteen in de prijzen gevallen. Bij de verkiezing Beste Nieuwigheid  Plantarium 2019 heeft onze  hortensia een bronzen medaille gekregen.”

Dorien van Zoest, van Clematiskwekerij J. van Zoest over haar Clematis Little Lemons

,,Het bijzondere aan deze clematis is dat het geen klimplant is, hij blijft compact en laag. Ook is hij heel verrassend: er zitten zaadpluisjes in, knopjes, bloemetjes en vruchtjes tegelijk. Onze plant is Beste Nieuwigheid Plantarium 2019 geworden, daar ben ik heel trots op. Bij ons bedrijf ontwikkelen we nieuwe soorten door kruising, onze Little Lemons is in 5 jaar ontstaan. Zelf vind ik het erg leuk om hem op te hangen, als ‘hanging basket’, maar bij mijn ouders staat hij op de tuintafel. Het kan allebei.”